A karotin egy narancssárga színű pigment, ez adja a sárgarépa és sok más zöldség, valamint gyümölcs színét. A béta-karotin nem más, mint az A-vitamin provitaminja, és szinte minden sárga és piros növényben megtalálható. Számos betegség megelőzhető azzal, ha ez a vitamin megfelelő mennyiségben található a szervezetben.
Mik azok a karotionidok?
A karotin és rokon vegyületei a karotinoidok antioxidánsként viselkednek. Felmérések bizonyítják, hogy a karotinoidok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását és jó hatással vannak a koleszterin szintre. A C-vitaminnal együtt fogyasztott nagyobb mennyiségű béta-karotin kulcsfontosságú a szürke hályog megelőzésében, a normális látás fenntartásában.
Mire jó a béta-karotin?
Élettani hatásai: aktiválja a sejtanyagcserét, erősíti a nyálkahártyákat, jelentősen javítja a látást, jó hatással van a hajra és a körömre, véd a szabad gyökök ellen, erősíti az immunrendszert, lassítja az öregedési folyamatokat, jótékonyan hat a vérkeringésre és a szívműködésre, enyhébb napsütésnél is gyors, tartós barnulást eredményez. Béta-karotinban gazdag étrenddel csökkenthető a tüdő-, bőr-, gyomor-, vastagbéldaganatok száma.
Miben van béta-karotin?
Természetes úton az ételekből vehetjük magunkhoz, legnagyobb mennyiségben a friss gyümölcsökben és zöldségekben fordul elő. A fagyasztott termékek kevesebbet tartalmaznak. Fogyasszunk minél többet a következő zöldségekből és gyümölcsökből:
A friss zöldségek és gyümölcsök mellett étrend- kiegészítőkkel pótolhatjuk hiányát a szervezetben. Nagy mennyiségben bejuttatott béta-karotin a bőrt ártalmatlan sárgás színűre változtatja, ami nem más, mint a karotin bőrben való felhalmozódásának eredménye. Ez a szín hamar eltűnik, amint csökken a szervezetbe való bevitele.
Mik azok a karotionidok?
A karotin és rokon vegyületei a karotinoidok antioxidánsként viselkednek. Felmérések bizonyítják, hogy a karotinoidok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását és jó hatással vannak a koleszterin szintre. A C-vitaminnal együtt fogyasztott nagyobb mennyiségű béta-karotin kulcsfontosságú a szürke hályog megelőzésében, a normális látás fenntartásában.
Mire jó a béta-karotin?
Élettani hatásai: aktiválja a sejtanyagcserét, erősíti a nyálkahártyákat, jelentősen javítja a látást, jó hatással van a hajra és a körömre, véd a szabad gyökök ellen, erősíti az immunrendszert, lassítja az öregedési folyamatokat, jótékonyan hat a vérkeringésre és a szívműködésre, enyhébb napsütésnél is gyors, tartós barnulást eredményez. Béta-karotinban gazdag étrenddel csökkenthető a tüdő-, bőr-, gyomor-, vastagbéldaganatok száma.
Miben van béta-karotin?
Természetes úton az ételekből vehetjük magunkhoz, legnagyobb mennyiségben a friss gyümölcsökben és zöldségekben fordul elő. A fagyasztott termékek kevesebbet tartalmaznak. Fogyasszunk minél többet a következő zöldségekből és gyümölcsökből:
- sárgarépa
- édes burgonya
- sütőtök
- spenót, kelkáposzta, mángold, brokkoli
- gyümölcsök, mint például a sárgadinnye és a sárgabarack, mangó
- paradicsom, piros paprika
A friss zöldségek és gyümölcsök mellett étrend- kiegészítőkkel pótolhatjuk hiányát a szervezetben. Nagy mennyiségben bejuttatott béta-karotin a bőrt ártalmatlan sárgás színűre változtatja, ami nem más, mint a karotin bőrben való felhalmozódásának eredménye. Ez a szín hamar eltűnik, amint csökken a szervezetbe való bevitele.