Az antioxidánsok nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. Olyan természetes vagy mesterséges vegyületek, melyek gátolják a káros oxidációs folyamatokat. Az emberi szervezetben mind a szabadgyökök, mind az antioxidánsok jelen vannak és folyamatosan küzdenek egymással.
Mire jók az antioxidánsok?
A zöldségekben és gyümölcsökben lévő antioxidánsok egyre inkább a figyelem középpontjába kerültek, mivel jelentős szerepük van az egészség megóvásában. Kiemelkedő szerepük van az öregedés lassításában és egyes betegségek kialakulásnak megakadályozásában.
Feladatuk a szervezetben jelen lévő szabadgyökök elpusztítása. A szervezetben felhalmozódott felesleges szabadgyökök károsíthatják a sejteket, mindez megakadályozható antioxidánsok bevitelével.
Két csoportját különítjük el:
Amennyiben ezek az anyagok megfelelő mennyiségben vannak jelen a szervezetben, akkor meg tudnak küzdeni a szabadgyökök károsító hatásával szemben. A legfontosabbak:
A- vitamin (béta-karotin), C-vitamin, E-vitamin és a szelén, mikroelemek (magnézium, cink, mangán, réz), kéntartalmú vegyületek, élelmiszeripari adalékként felhasznált antioxidánsok.
Milyen ételekben van antioxidáns?
Teremtsünk egyensúlt testünkben! A szervezetben jelenlévő szabadgyökök és az ellenük felsorakozott antioxidánsok aránya kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozással fenntartható. Mivel legnagyobb százalékban a növényi táplálékban találhatók, az egészséges táplálkozás részeként mindennap 400-600 g zöldség, gyümölcs fogyasztása ajánlott. Fogyasszunk minél több színes gyümölcsöt és zöldséget, sárgarépát, sárgadinnyét, sárga-és őszibarackot, sütőtököt, narancsot, ananászt, zöld és pirospaprikát, brokkolit, spenótot, kelbimbót, csipkebogyót, gránátalmát, avokádót, kivit.
Mire jók az antioxidánsok?
A zöldségekben és gyümölcsökben lévő antioxidánsok egyre inkább a figyelem középpontjába kerültek, mivel jelentős szerepük van az egészség megóvásában. Kiemelkedő szerepük van az öregedés lassításában és egyes betegségek kialakulásnak megakadályozásában.
Feladatuk a szervezetben jelen lévő szabadgyökök elpusztítása. A szervezetben felhalmozódott felesleges szabadgyökök károsíthatják a sejteket, mindez megakadályozható antioxidánsok bevitelével.
Két csoportját különítjük el:
- azok, amelyeket a szervezet maga termelhet (enzimek, kéntartalmú vegyületek)
- és azok, melyekhez a szervezet táplálék révén jut (vitaminok, ásványi anyagok)
Amennyiben ezek az anyagok megfelelő mennyiségben vannak jelen a szervezetben, akkor meg tudnak küzdeni a szabadgyökök károsító hatásával szemben. A legfontosabbak:
A- vitamin (béta-karotin), C-vitamin, E-vitamin és a szelén, mikroelemek (magnézium, cink, mangán, réz), kéntartalmú vegyületek, élelmiszeripari adalékként felhasznált antioxidánsok.
Milyen ételekben van antioxidáns?
Teremtsünk egyensúlt testünkben! A szervezetben jelenlévő szabadgyökök és az ellenük felsorakozott antioxidánsok aránya kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozással fenntartható. Mivel legnagyobb százalékban a növényi táplálékban találhatók, az egészséges táplálkozás részeként mindennap 400-600 g zöldség, gyümölcs fogyasztása ajánlott. Fogyasszunk minél több színes gyümölcsöt és zöldséget, sárgarépát, sárgadinnyét, sárga-és őszibarackot, sütőtököt, narancsot, ananászt, zöld és pirospaprikát, brokkolit, spenótot, kelbimbót, csipkebogyót, gránátalmát, avokádót, kivit.